Nur Daffa Fatahillah. Diberdayakan oleh Blogger.
RSS
Container Icon

Minggu, 08 April 2012

Meracik Sirih Merah untuk Obat

Sirih merah telah terbukti memiliki khasiat yang sangat kuat dalam menyembuhkan berbagai penyakit. Banyak pasien yang telah merasakan khasiat obat sirih merah ini, mulai dari penyakit ringan hingga penyakit berat. Selain membeli, sebenarnya Anda juga bisa membuatnya sendiri.
Ramuan obat sirih bisa dibuat secara tunggal dan dicampur dengan ramuan lainnya. Berikut ini kami berikan beberapa resep tunggal dari daun sirih merah.

a. Rebusan Daun Sirih Merah
Petik 4—6 lembar daun sirih merah dari tanaman berumur 4—5 bulan yang segar, warna merahnya cerah, serta bentuknya lebar dan tebal. Cuci bersih sirih merah menggunakan air mengalir secara berulang. Selanjutnya, iris daun sirih merah berukuran kecil-kecil dan rebus dengan air sebanyak tiga gelas (600 ml) hingga mendidih dan tersisa satu setengah gelas. Minum ramuan ini 2—3 kali, sekali minum setengah gelas. Bagi penderita penyakit berat dianjurkan meminum ramuan ini selama dua minggu berturut-turut.

b. Teh Celup Daun Sirih Merah
sirih-merah-tehCuci daun sirih merah yang cukup tua hingga bersih, lalu iris kecil-kecil. Jemur sampai kering, lalu remas-remas dengan tangan sampai hancur (menjadi bubuk kasar). Agar rasanya lebih segar, bisa ditambahkan teh hijau, mint, atau bunga melati kering. Selanjutnya, masukkan bubuk daun tersebut ke dalam kantong teh celup. Pemakaiannya sama dengan teh celup pada umumnya, yakni diseduh dan diminum selagi hangat.

c. Daun Sirih Merah Instan
Rebus daun sirih merah kering sebanyak 50 gram dengan air tiga gelas sampai mendidih. Tambahkan 200 gram gula putih dan 5 sendok makan air jeruk nipis ke dalam air rebusan. Lanjutkan perebusan atau pemanasan sambil menaikkan suhunya menjadi 150° C hingga semua bahan mengkristal. Diamkan kristal daun sirih merah hingga dingin. Setelah dingin, haluskan menggunakan blender. Simpan di dalam toples kaca atau plastik dan tutup rapat. Ramuan instan ini siap dikonsumsi dengan dosis 2—3 sendok teh diseduh dengan air mendidih 200 ml.

e. Sirih Merah untuk Obat Kumur
Daun sirih merah yang digunakan adalah yang masih segar sebanyak 5 lembar. Cuci daun sirih hingga bersih, lalu rebus dengan air dua gelas (400 ml) sampai mendidih dan tersisa satu gelas. Dinginkan air rebusannya, lalu gunakan sebagai obat kumur tiga kali sehari pada pagi, siang, dan sore hari. Ramuan ini sangat baik untuk mengobati gusi berdarah, gigi berlubang, sariawan, radang pada tenggorok, dan bau mulut.
sirih-merah-batuk
g. Sirih Merah untuk Sirup (Obat Batuk atau Penambah Nafsu Makan)
Ambil daun sirih merah yang tidak terlalu tua sebanyak 10 lembar, lalu cuci bersih dengan air mengalir. Rendam daun sirih tersebut di dalam alkohol 70% selama 30 menit agar bakterinya mati. Tambahkan gula putih sebanyak 100 gram, lalu rebus dengan air empat gelas (800 ml) sampai mendidih dan tersisa satu gelas. Saring, lalu dinginkan. Tuangkan hasil saringan tersebut ke dalam botol yang bersih dan steril. Ramuan ini bisa diminum tiga kali sehari pada pagi, siang, dan sore hari. Sekali minum satu sendok makan.

Untuk ramuan lainnya, baik secara tunggal maupun campuran dengan bahan lainnya bisa Anda temukan di dalam buku “Basmi Penyakit Dengan Sirih Merah”, AgroMedia Pustaka, 2010. Buku karya Bambang Sudewo ini memberikan pengenalan dahsyatnya khasiat sirih merah dalam mengobati berbagai penyakit. Di dalamnya, dilengkapi pula dengan cara penanaman dan teknik pembuatan obat dengan sirih merah.

Seribu Manfaat Madu

Fungsi Madu Dan Peranannya.


  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan



Catatan : Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri





KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI



A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH



1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.

2. Memulihkan sel-sel urat besar.

3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.

4. Merangsang tenaga batin.



B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.



1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.

2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.

3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.

4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

                       

KELEBIHAN



1. BAYI/KANAK-KANAK:



a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.

b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.

c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.

d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.





2. REMAJA:



    Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.



3. WANITA:



a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.

b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.



4. LELAKI:



a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.

b) Menguatkan tenaga batin.



5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):



    Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)

           

6. UNTUK SEMUA:



a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.

b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.

c) Memulihkan penyakit berpanjangan.

d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.

e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.

f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.

g) Memulihkan batuk dan lelah.

h) Menghindarkan badan letih dan lesu.

i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.

j) Baik untuk perempuan bersalin.

k) Membantu/menerangkan pemandangan.

           

CARA MENGGUNAKANNYA



1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.

2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.

3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.

4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)

5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.

6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.

7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.

8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.

9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.



"MIRACLE ANTIBI0TIK"



KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH



Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah......

disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan

dengan penuh yakln.


 SAPULAH MADU JIKA ANDA



    a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera

    dan luka terlindung dari kuman.

    b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan

    lain-lain.

    c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.

    d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.



MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN



a) Makan bersama roti / biskut.

b) Bahan membuat kuih / kek.

c) Goreng atau panggang ayam.



KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU



A) IBU MENGANDUNG



    1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung

    dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.

    2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,

    kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.



B) ANAK DALAM KANDUNGAN



    1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam

    madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.

    2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan

    menguatkan janin.

    3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh

    kuasa dalam madu asli.

    4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.

    5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.



C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR



    1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat

    mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa

    bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.

    2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding

    perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.

    3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.

    4. Mengelak dari kembung perut bayi.

                       



D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK



    1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta

    mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.

    2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.
CARA MENGGUNAKAN MADU:
*)Batuk :
madu + limau nipis (diperah)
*)Menguatkan minda:
madu + kismis
*)Menguatkan tulang:
madu + susu anlene
*)Menyembuhkan luka dan melecur:
sapukan pada luka
*)Lelah dan sesak nafas:
madu + lebak putih (diparut dan diperah)
*)Pembersih muka:
putih telur + limau nipis (diperah) + madu
*)Pelembap muka:
kobis + madu
*)Melangsingkan badan:
madu + pati kunyit ( minum seminggu sekali)
*)Tenaga batin:
1 sudu madu + 3 biji lada hitam + 1 ulas bawang + kuning telur.
*)Wanita mengandung:
1 sudu teh madu 2 kali sehari